Pagina 50 - Airmotors.nl

AIRMOTORS
Internationale Tandartsen Motor Club
Ga naar de inhoud
Het Najaarstreffen van de Airmotors, 7 oktober 2017

Als je iets plant, heb je een beeld ervan, hoe het zal zijn.

Vaak is het begin oktober nog zeer aangenaam en ik dacht, dat het deze keer ook het geval zou zijn.
Hoe anders was het!


Wij, Philippe, Focko, Benno, Tom, Sander en ik troffen elkaar bij café Centraal in Lemmer en kregen een tafel in een ruimte vol met verregende motorrijders en zeilers.

Na koffie met uitsmijter begonnen we aan de tocht.


In oostelijke richting, langs de voormalige Zuiderzeedijk, langs de boerderij waar mijn vader als kind heeft gewoond en waar zijn vader in 1918 aan de Spaanse griep overleed.
De Zuiderzee was zout en na het dichten van de Afsluitdijk in 1932 begon de ontzilting.
Goudsbloemen waren de enige bloemen die, voor 1932, bij de boerderij wilden groeien.

Hier en daar maakt de weg een slinger. Vaak is om een wiel gelegd.
We passeren de kroeg in Schoterzijl, waar aanvankelijke de start was gepland. De kroegbaas is echter op reis met zijn motorkruiser. Hij had er ook verstandig aan gedaan dat een week uit te stellen. Via Kuinre komen we in Blokzijl. Mooi plaatsje, historische panden en Kaatje aan de Sluis.


Verder naar het oosten komen we in Roompot met een gelijknamige kroeg, heel oud en heel origineel. Links af en dan heb je aan de rechterzijde de keileemrug met St. Jansklooster en Vollenhove en aan de linkerzijde zie de Beulaker. Die is ontstaan door te gretige vervening in combinatie met stormen. Het heeft geresteerd in een watersportgebied. Ik heb er leren zeilen in een punter.

Via Belt Schutsloot door de rietvelden naar Zwartsluis.
Daar vandaan door de polder naar Rouveen en Staphorst.
Tot wel vier boerderijen achter elkaar, kavels mochten alleen in de lengte worden gesplitst. Blauw geschilderd rond ramen en deuren, dit tegen de vliegen.

Het weer was zo slecht, dat de invaliden niet de straat op gingen en de meisjes met hun rokjes aan ook bij moeder thuis bleven.

Door naar Halfweg en daar rechtsaf stroomopwaarts langs de Reest. Op een gegeven moment steken we de Reest over en via de andere oever gaan we stroomafwaarts naar De Wijk. Dan richting Koekange, Echten, Ruinen, Pesse, langs het VAM terrein, Mantinge, Garminge, Wezuperbrug naar Wezup.

Daar drinken we koffie met appelgebak bij café Willem Perkaan. Een huiskamerkroeg in een boerderij, heel bruin.In dit café zijn de foto opnames gemaakt voor de hoes van de LP van Cuby and the Blizzards, die met de blote mevrouw erop. Op YouTube is daarover een filmpje te vinden, aldus de kroegbaas.

Daarna zouden we naar het "The Cube and the Blizzards"-museum in Grolloo rijden, helaas het werd daarvoor te laat.
We waren te laat vertrokken en onze snelheid was laag door de enorme regenval.
Daarom tot besluit naar Amen.

Amen is zo klein, het kent geen straatnamen, alleen huisnummers.
Op de plaatselijke SVR camping hadden we gelukkig twee trekkershutten, waar we droog, op een bed konden slapen.


Eerst een aperitiefje uiteraard!Na een lekker biertje gaan we via het tegelpaadje dat helemaal blank stond naar het restaurant van de camping.

De jaarvergadering afgewerkt, Philippe doet daarvan verslag.

Het was er lekker warm, de mosterdsoep was heerlijk, de schnitzel goed en de frieten mooi krokant, ijsje toe, biertje en/of wijntje erbij.

Terug in de hut een flesje Frysk Hynder en toen lekker slapen.De volgende ochtend ontbijt met gebakken eieren, kaas en spek, suikerbrood en koffie.
Consternatie omdat Focko zijn mobieltje en ik mijn bril kwijt was. Mobieltje snel gevonden. Gelukkig trof ik mijn bril thuis weer aan in mijn bagage.
De reis naar huis verliep voor een ieder voorspoedig, alleen Philippe had vlak bij huis een stortbui, dat scheelt in het schoonspuiten van de motor.

Conclusie: ondanks het rotweer weer een geslaagde gezellige bijeenkomst.
Met enthousiasme zijn de organisatoren voor de bijeenkomsten in 2018 opgestaan.
WE GAAN DOOR!

Bernard Akkerman
airmotors4ever@gmail.com
Correspondentieadres:
AIRMOTORS
pa Bernard Akkerman
Leeuwetand 41
NL - 8445 RB Heerenveen
Zoek in de website
Terug naar de inhoud